Blog: astrolog i astro tarot Jelena

03.04.2012.

Venera i Pluton

14.03.2012.

Crni mesec - Lilit

26.12.2011.

Venera u Vodoliji

07.11.2011.

Venera u Strelcu

Mesec

Verovanje da postoji neka naročita veza između žene i Meseca održava se od najranijih vremena. Proučavajući mitove i legende o Mesecu, kao i različita verovanja i običaje, možda ćemo moći, barem malo, da se približimo drevnoj tajni koju krije ovo Lunarno božanstvo. Mesec se još u najprimitivnijim plemenima smatrao za božanstvo i predstavljao oploditeljsku silu koja deluje na sve. Smatralo se da je svetlost Meseca ne samo povoljna već i neophodna za rast. On je bio uzrok klijanja semena i rasta biljaka ali njegova moć se tu ne završava. Bez njegove pomoći životinje ne bi donosile mlade na svet niti bi žene mogle da rađaju decu. Neki primitivni narodi su čak smatrali da je Mesec u stanju da oplodi ženu. Žene koje bi želele da zatrudne izlagale su svoj stomak Mesećevoj svetlosti. Čak su smatrali da muškarac nema neku bitniju ulogu u reprodukciji. Njegova je uloga samo da probije devičnjak i da proširi prolaz kako bi Mesečev zrak mogao slobodno da uđe i oplodi ženu. Primitivni narodi smatraju da žene moraju biti iste prirode kao i Mesec, ne samo zbog njihove sklonosti da “ rastu” kao Mesec, nego i zbog njihovog mesečnog ciklusa koji traje koliko i Mesečev. Na Mesec se obracala velika pažnja, naročito na njegove mene. Primitivna plemena su uskladjivala svoje poslove po Mesecu pa bi recimo, mlad Mesec bio povoljan za setvu inače bi seme istrulilo u zemlji, ovce bi trebalo ostrići dok Mesec raste, tako da runo brzo ponovo izraste, kosidba je obavljana u vreme Mesečevog opadanja da se seno ne bi uplesnilo i da žito ne bi proklijalo itd. Tadašnji čovek je morao da deluje u skladu sa zakonima prirode, a ne protiv njih, a verovalo se da njenim zakonima upravlja Mesec.

Malo pomalo, čovek je od prvobitnog kulta prirode prešao na viši oblik duhovne religije. O tome nam svedoče mnogobrojni hramovi i svetilišta podignuta u ime Lunarne boginje kao i religijski obredi kojima je ukazivano poštovanje i posvećenost kultu Meseca. Sa razvojem civilizacije, ovoj temi je počinjalo da se prilazi na drugačiji način. To više nije bila samo nesvesna projekcija već je čovek počeo da shvata da postoji unutrašnji svet koji je itekako živ i počeo je da ga istražuje i da mu se prilagođava. Luna, Mesec, je simbol Erosa, ženskog načela, vladarka je noći, upravljačica tajanstvenih sila sa one strane ljudskog razumevanja, boginja je Lubavi, plodnosti, stvaralaštva, umetničkog nadahnuća a isto tako ona je uništiteljka,boginja razaranja i noćnih strahova, kraljica utvara koja vodi duše umrlih u Podzemni svet. Njena moć može biti kako stvaralačka tako i razorna. Njeno osnovno obeležje je Promena .Kinezi ga nazivaju Jin, zasenčena moć ženskog, a simbolizovan je tigrom koji se krišom šunja kroz travu vrebajući da kandže i očnjake zarije u plen a pritom zanosi svojim telom dok graciozno hoda, kao da se umiljava.

Prvobitno, Mesec je predstavljan jednim božanstvom, Velikom majkom, Luna majkom, Magna Deom. Ona je bila prikazivana kao Boginja sa mnogobrojnim dojkama i bila je prikazivana u svoja dva vida- svetliji i tamniji. Kasnije je to odvojeno pa su njena svojstva bila prikazivana različitim boginjama- mlad Mesec, Mesec koji raste prikazivan je Artemidom Mesečevim srpom, Pun Mesec Selenom ili Afroditom dok je Mesec koji opada, odnosno Crni Mesec najčešće prikazivan Lunarnom boginjom Hekatom.

MESEČEVE FAZE

Faze Meseca opisuju fazu evolucije u kojoj se osoba nalazi.

Prva faza - Mesec raste i nalazi se od 0º - 90º ispred Sunca. Ovde je Mesec mali, mlad Mesec, osoba ima smanjenu svest o odnosu, dvojstvu a naglašena je svest o sebi i potreba za ispoljavanjem toga. Ovo je faza samoizražavanja i lične afirmacije.

Druga faza - kada se Mesec nalazi na rastojanju od 90º - 180º ispred Sunca. Ovo je takodje faza rasta Meseca, povezana sa drugom kućom i znakom Bika, smatra se da je najpovoljnija za sticanje materijalnog bogatstva i najuspešnija je faza za materijalni uspeh.

Mesec koji raste povoljan je za sve stvari koje se tiču materijalnog života i sticanja. Njegova svojstva su personifikovana u boginji Artemidi, ona je boginja lova, Zevsova ćerka i Apolonova sestra. Večito mlada, naoružana svojim lukom i strelom ona voli hajku, naročito na jelene. Nju ne interesuju ljubavne veze, niti želi da se uda. Još kao mala devojčica tražila je od svog oca Zevsa da joj pokloni večitu nevinost, luk i strelu, lovačku tuniku do kolena boje šafrana, sve planine sveta i jedan grad, ali joj je otac rekao da joj neće pokloniti jedan grad već trideset gradova da njima vlada.

Treća faza - od 180º -270º Mesec je dostigao svoj vrhunac ( opozicija sa Suncem – pun Mesec) i sada polako počinje da opada. Pun Mesec je posebna atmosvera koja osobi daje jaku osećajnost, poseban senzibilitet, maksimalno je izražena dvojnost. Pun Mesec je zaista poseban ali pritom i dosta osetljiv. Koga još nije duboko dodirnuo prizor punog Meseca? On izaziva plimu emocija, umetniku daruje inspiraciju i nadahnuće, zaljubljenima izmamljuje poljupce i uzdahe a tužne i nespokojne još više ražalošćuje. Svojstva punog Meseca su personifikovana u likovima mnogih Lunarnih boginja. Jedna od njih je grčka boginja Mesec – Selena. Selena se svako veče kupala u okeanu, potom je oblačila svetlucavu haljinu i svojim nebeskim kočijama odlazila u ljubavnu posetu svom dragom Edimonu. Svemoćni Zevs je kaznio Edimona i osudio ga na večni san, a Selena ga je svake noći budila svojim nežnim poljupcima. Njihovi ljubavni susreti trajali su samo noću ili do jutarnjeg svitanja i zbog toga su Mesečevi - Selenini zraci tako blistavi i očaravajući .

U trećoj fazi Mesec počinje polako da opada. Treća faza opisuje osobu koja je još na vrhuncu, ali dolazi do smanjenja ambicije.

Četvrta faza - od 270º-360º Mesec opada i polako dolazi do potpune konjukcije Sunca i Meseca. Konjukcija Sunca i Meseca predstavlja dolazak do Sopstva. Ova poslednja faza nije baš povoljna za materijalne, svetovne stvari ali je zato veoma povoljna za duhovni razvoj i rad na sebi. Takodje, povoljna je za zanimanja kao što su psihologija, astrologija, filozofija, religija i dr. Povoljna je za istraživanja i putovanja po unutrašnjim svetovima. Ovo je veoma spiritualna faza.

Kod Grka je moć Crnog Meseca bio predstavljen Hekatom. Ona je često nazivana i Staricom jer se smatralo da je njeno iskustvo i mudrost veliko, da je ona ta koja spaja svetove i prevodi duše umrlih iz jednog sveta u drugi. Nazivana je i Čarobnicom i pokroviteljkom magije i isceljivanja. Ona je prikazivana kao trooblična Hekata, žena sa tri glave, na jednoj glavi je nosila Mesečev srp što je simbol mladog Meseca, na drugoj glavi je nosila kravlje rogove, što je simbol punog Meseca a na trećoj glavi psa, crnog psa što je lično Hekatin simbol. Simbol psa je simbol Podzemlja, a ona je bila ta koja je mogla da ode u Podzemni svet i da se iz njega vrati.Ta tri simbola paralelna su sa mišljenjem da je ona bila vladarka sva tri sveta, zemlje, neba i podzemlja i predstavljalo je trojako širenje njene moći. Obredi za ovu boginju obavljali su se iskljućivo noću, na žrtvu joj je prinošena hrana tako da je sveštenik njenom kipu prilazio unatraške i vraćao se tako da se ne osvrće. Smatralo se da nije dobro direktno pogledati u njeno lice, mračni vid ove boginje niko nije smeo videti, i to se poštovalo. Stari narodi nisu znali za unutršnju ili psihološku oblast, njima je ona delova kao donji svet, kraljevstvo duhova, mesto u koje se sticalo sve što zavisi od duha. I današnji čovek smatra, naravno u mnogo manjoj meri, da je stvaralaštvo nešto tajanstveno, da dolazi iz skrivenih dubina, iz Podzemnog sveta.

Jelena 0906 200 600 (fix. i mob. tel: 42 din/0,5 min)
bottom

Prijavite se na MOJ ASTROLOG newsletter