Šta je Tarot?

Da – neko voli astrologiju, neko numerologiju....a za nekog je jedino tarot „ono pravo“. Kad pogledate realno – i astrologija i numerologija „rade“ na osnovu pozicija planeta u trenutku rođenja ili na osnovu sabiranja brojeva u datumu ili imenu osobe. Znači, postoji nešto „opipljivo“ neka tačka od koje se kreće i gradi priča....a u gledanju u tarot karte je to potpuno drugačije.

Morate priznati da postoji nešto opčinjavajuće u tome da tarot majstor izlista karte ispred vas i da kroz njih krene da tumači vaš život ili vaša trenutna emotivna, poslovna, porodična stanja...Za vas su to samo šarene slikice sa čudnim simbolima, a za tumača – svaka je karta kao jedna stranica u vašoj knjizi života.

Za dobrog tarot tumača, onog koji bi vas zaista mogao ostaviti „bez teksta“ – potrebno je da se poklopi više stvari. Naravno, tumač mora znati simboliku svake karte, mora znati da ih poveže u celinu, ali za razliku od astrologije i numerologije – tarot tumač mora imati i duboku intuitivnost. Jer znate – svaka karta ima veliki broj načina na koji se tumači a onaj ko vam „gleda“ mora „osetiti“ koja se simbolika vezuje baš za vas ili baš za vašu trenutnu situaciju i pitanje koje vas interesuje.

Evo, daćemo primer – recimo da je kao odgovor na vaše pitanje izašla kombinacija karata Sunce i Ljubavnici. Obe karte su lepih, veselih, živih boja, njihova imena ne ukazuju ni na šta loše, i prvo što biste pomislili jeste – Blago meni, evo tarot kaže da ću se uskoro vruće, vatreno zaljubiti i biti u vezi koja će kao sunce da obasja moj život!

Čujte, u nekim situacijama verovatno to i jeste. Ali, naravno – ne za svakog. Kod nekog bi ova kombinacija karata mogla da donese i potpuno drugačije tumačenje. Na primer – pošto karta Sunce predstavlja i ego, a karta Ljubavnici može da predstavi i površnost – neko drugo tumačenje bi bilo – U emotivnoj vezi u kojoj ste, suviše ste usmereni na sopstvene potrebe, ne vodite računa o tome kako se vaš partner oseća i baš iz tog razloga može doći do problema u vašem odnosu. Ne volite istinski nekog, samo se poigravate i drugu osobu doživljavate olako, ne trudite se i ovaj odnos nikada neće prerasti u bilo šta ozbiljnije....

A gledajte – ova kombinacija karata bi mogla da se protumači i ovako – vi i vaš partner ste posvećeni vezi, mudro vodite ovaj odnos, ulažete sebe do maksimuma i zato nije ni čudo što idete ka nekim vrlo ozbiljnim situacijama kao što su zajednički život ili brak....

Vidite? Samo dve karte, a tumačenja mnogo. I to dijametralno suprotnih. Simbolika je beskrajna....Naravno da će mnogo toga zavisiti i od pozicije ove dve karte, od toga kojim kartama su okružene i tako dalje, ali će najvećim delom zavisiti od sposobnosti tarot tumača da „oseti“ ono što je baš pravi odgovor na vaše pitanje!

Postoji velika potreba u nama da otkrijemo – šta je naša svrha, zbog čega smo baš ovde i baš sada, zašto nam se događaju stvari na koje nemamo uticaja, zašto ljudi dolaze i odlaze iz naših života, hoćemo li biti srećni ili ne, hoćemo li biti zdravi i živeti dugo, šta nas čeka iza ćoška??

Postoji mnogo onih koji GLEDAJU u karte. Ali ne postoji baš mnogo onih koji i umeju da ih osete, koji umeju da ih protumače na pravi način, koji umeju da uključe svoju intuiciju, da je pokrenu onda kada razgovaraju sa vama. Tarot tumač je tu, da vam pruži pomoć, da udružen sa vama pokuša da iščačka koji je najbolji pravac delovanja za vas, šta treba uraditi da biste dobili ostvarenje koje želite.

Tumač je osoba koja mora i uz blagost, saosećanje, ali prvenstveno veliku iskrenost i otvorenost – da vam da uvide koje tražite. On mora da da smernice, da podrži, da upozori, treba da da mir i strpljenje da se sačeka događaj koji predstoji.

Vaš Tarot tumač treba da bude putokaz. Treba da bude vaše uputstvo u različitim životnim pitanjima i situacijama. Treba da vam otškrine vrata budućnosti i da vas blago „pogura“ da zakoračite u nju.

Prijavite se na MOJ ASTROLOG newsletter