Šta su Ciganske karte?

Ciganske karte.....priznajte da vas njihov naziv automatski asocira na čergare, na vašare u čijem se središtu nalazi šareni šator ispunjen bojama, mirisima, u kojem su upaljene sveće a za malenim stolom sedi osoba ogrnuta raznobojnim maramama, ruku okićenih prstenjem i narukvicama koja vas prodorno gleda i izlistava jednu po jednu kartu ispred vas.....Zagonetno se smeška, prosto uživajući u vašem nestrpljenju da otkrijete – Šta će biti dalje? Da li me on/ona voli? Šta me čeka sutra, prekosutra? Da li ću ozdraviti? Želi li mi neka osoba zlo? Da li mogu računati na prijatelje? Hoće li biti nekih para?

Bez obzira na to što pravo poreklo ciganskih karata ne znamo, činjenica je da su Romi bili ti koji su ih „proneli“ na sve ćoškove planete Zemlje, da su one postale opšte prihvaćene kod njih i preko njih i stekle svoju „slavu“.

Špil ciganskih karata je mali. Samo trideset i šest karata u odnosu na 52 ili 78 koje imaju ostali tarot špilovi. Da, mali špil – ali vrlo moćan. Jer, samo se ciganske karte nazivaju „sudbinske“. Baš onako moćno zvuči, jel da? I to im ime nije dato bez razloga. Iako slike na kartama izgledaju vrlo svedeno, njihova simbolika je jako duboka i osobe koje im se posvete, koje postanu njihovi tumači – lako pronalaze puteve do saznanja i prenošenja poruke pitaču.

Uopšte nije važno da li se rade mala otvaranja (samo za po jedno pitanje) ili velika (ona koja obuhvataju celokupnu trenutnu situaciju pitača, koja govore i o njegovoj prošlosti, isto kao i o njegovoj budućnosti) – poenta je ista – ovaj mali špil nepogrešivo „ubada“ u suštinu, daje odgovore, daje rešenja.

Naravno, i ovde imamo onaj segment – intuicija. Jer bez nje, nema pravog tumačenja niti pravog tumača ciganskih karata.

Evo, daću vam primer. Uzećemo najpozitivniju kartu u celom ciganskom špilu – a to je karta Sreća. Ukoliko sami otvarate karte ili ukoliko je vaš tumač nestručan, površan i samo se vodi osnovnom simbolikom ove karte, onda će zaključak biti – svi tvoji problemi će biti rešeni, sreća te čeka, ostvarićeš ono što poželiš i nemaš nikakvog razloga za brigu!

No, da li je to baš tako? U nekim slučajevima jeste, jer se ne može zanemariti pozitivna simbolika ove karte. Ali u drugim slučajevima, onim koje tumač mora intuitivno da oseti, to neće biti tačno.

Naime, karta Sreća jeste pod velikim uticajem planete Jupiter koja je veliki benefik, jedanaestog horoskopskog polja koje se zove i „dobra sreća“ ili Bona Fortuna, jeste pod uticajem znaka Bika koji govori o plodnosti, ali.....Taj isti Jupiter može da govori i o neumerenosti, to jedanaesto polje može da govori i da previše podrške i usluga očekujemo od drugih ljudi, a taj znak Bika može da govori i o statičnosti, lenjosti. I šta onda? Onda, na primer – dobijemo potpuno drugačije tumačenje, koje glasi – Okolnosti se pred tobom otvaraju, nude ti mogućnosti da napreduješ ili da osvojiš osobu koju voliš, nude ti priliku da zaradiš dobro, ali ti ne radiš ništa. Sediš i čekaš da ti stvari same od sebe padnu u krilo. I baš iz tog razloga, više je nego izvesno da ćeš propustiti ovaj dobar period koji ti se otvara i da ćeš na kraju ostati praznih šaka. Previše si očekivao, premalo si sebe dao....

Vidite koliko je to ogromna razlika? Jedna simbolika je sreća nikad veća, druga simbolika je – nula.

E, zato je tu PRAVI tumač. Tumač koji vas neće obmanjivati, govoreći vam ono što vi želite da čujete, koji vam neće ići „niz dlaku“. Tumač koji treba da otkrije i oseti šta je suština, šta je ono pravo, šta je odgovor na vaše pitanje. No, on mora da oseti i koji je pravi savet ili upozorenje koji treba da vam da.

Iako izgledaju „lagano“ ciganske karte nisu zanimacija uz kafu sa prijateljicom ili osobom koja je sama sebi dala nadimak „tumač“. Naravno, možete i tako – ali onda to shvatite samo kao lepršavu priču, u koju ne treba verovati u potpunosti, a kamoli se na nju osloniti.

Ciganske karte su ipak sudbinske. A sudbina nije data baš svakome da je pročita i protumači. Zato su tu pravi tumači. Svesni situacije u kojoj ste, ali isto tako i duboko svesni svoje odgovornosti prema vama. Tu su da vas usmere, da vam pokažu put i pomognu vam.

Prijavite se na MOJ ASTROLOG newsletter